El llibre

El primer ferrocarril de la Peninsula

175è aniversari de la línea Mataró a Barcelona · 1848-2023

Títol: El primer ferrocarril de la Península.
Subtítol: 175è aniversari de la línia Mataró – Barcelona, 1848-2023
Editorial: Efadós, 152 pàgines (el Papiol, tardor de 2023)
ISBN: 978-84-19736-10-9
Preu: 30,77€
Web: www.efados.cat

Sinopsi:

En l’escaiença del 175è aniversari de la posada en marxa de la primera línia fèrria de la Península Ibèrica, la de Mataró a Barcelona, l’Arxiu Comarcal del Maresme ha coordinat l’edició d’un volum que afona en la història d’aquesta línia que té la consideració de patrimonial.

El volum està format per tres capítols, l’inicial versa sobre la biografia del seu impulsor, el mataroní Miquel Biada, el segon sobre la creació del primer tram de la línia (Mataró – Barcelona; 1848), el tercer glossa sobre el desenvolupament i ampliació de la línia, primer fins Arenys de Mar, més tard fins Calella i via enllà fins la Tordera i l’entroncament amb la línia del Vallès que arriba fins la frontera amb França així com també de les companyies que l’han gestionat al llarg dels darrers 175 anys.

El volum va jalonat per uns textos destacats que aborden temes d’enginyeria civil, història, curiositats i anècdotes en relació a aquesta línia patrimonial.

Ben documentat i ricament il·lustrat el volum és una peça indispensable per conèixer la història del desenvolupament tecnològic, industrial i cultural de Maresme i del país.

Els autors:

Manuel Cusachs i Corredor – Periodista. Fundador i membre del rotatiu El Maresme (12964-1984). Fundador i redactor de la revista MataróEscrit (1986-1993). Ha estat corresponsal dels diaris TeleXprés. El Correo Catalán, El Noticiero Unversal i Avui de Barcelona, i del setmanari gironí Presència. Ha guanyat el Premi Iluro (1995), La Beca de recerca de Malgrat de Mar (1995) i el Premi Manuel serra i Moret (1997). Ha publicat una dotzena de llibres de temàtica local i comarcal en l’àmbit polític, social, cultural treballs de recerca sobre entitat, escoles, biografies així com també ha publicat un bon reguitzell de contes infantils.

Xavier Nubiola de Castellarnau – Enginyer industrial. Des de fa uns 15 anys és divulgador, a conferències i exposicions, de projectes que han modernitzat el nostre país, i que són la causa del benestar aconseguit per la nostra societat, com ara la Revolució Industrial i el ferrocarril. És col·laborador del Cercle Històric Miquel Biada. Participa habitualment a la Trobada d’Entitats del Maresme i la Sessió d’Estudis Mataronins, on s’han publicat moltes comunicacions. Encarregat de l’arxiu familiar Nubiola de Castellarnau, fa presentacions sobre la genealogia familiar i la seva activitat industrial a la farga catalana. És coautor del llibre Maresme yeyé.

Alexis Serrano Méndez – Arxiver i director de l’Arxiu Comarcal del Maresme (ACM); professor a la Facultat Antoni Gaudí, director de la Revista Singladures i coordinador de les publicacions de l’ACM. En solitari és autor de Crònica d’un rectorat, L’Abans de Vilassar de Mar, 1001 curiositats del Maresme, Els resistents catalans, Patriotes i El Maresme desaparegut. Amb altres autors ha publicat: Mataró Barroc, Any Puig i Cadafalch, El mas Jordà de Santa Susanna, Els Vallmajor de Dosrius, L’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, Autobiografia de Mataró, La producció vidriera al Maresme. Els llibres de privilegis i canalars de Mataró (1294-1819), L’Abans de Mataró 1965-1992, Maresme Yeyé i Acudits amb Història.